Menu

Brug af billeder på internettet og sociale medier

Brugt af fotos på hjemmesiden og på sociale medier.
Hovedreglen:
Brug kun egne fotos ellers skal du høre kommunikationsudvalget om de vil undersøge om du kan bruge ønskede foto.
Information om brug af billeder generelt:
Som udgangspunkt er alle billederomfattet af ophavsretsloven. Det betyder, at du kun må bruge andres fotografier og billedmateriale efter aftale med den, der ejer ophavsretten til billederne. Selvom et billede ligger frit tilgængeligt på Google, en hjemmeside eller på de sociale medier, gælder ophavsretten stadig.
Når du bruger andres billeder på en hjemmeside, er der nogle vigtige regler og love, du skal overholde for at undgå brud på ophavsretten:
Ophavsret til et billede ejes af den person, der har skabt det. Du skal normalt have tilladelse fra ophavsmanden til at bruge deres billede. Dette kan være i form af en licensaftale eller eksplicit tilladelse.
Nogle billeder er udgivet under Creative Commons-licenser, der giver dig mulighed for at bruge dem gratis under visse betelser. Sørg for at forstå vilkårene for den specifikke Creative Commons-ens, f.eks. krav om kreditering eller begrænset kommerciel brug.
Mange websites tilbyder stockbilleder mod betaling eller gratis under vise betingelser. Sider som fx: Shutterstock, Getty Images eller Uns har deres egne licens bestemmelser, som du skal følge.
Hvis en licens kræver det, skal du give korrekt kreditering til ophavsmanden. Også hvis du bruger billeder, der kræver kreditering, er det altid en god praksis at gøre det tydeligt.
Hvis du planlægger at bruge billederne til kommercielle formål, skal du sikre dig, at licensen tillader det, da mange billeder har restriktioner imod kommerciel brug.
Respektere privatlivets fred. Vær opmærksom på privatlivslovgivning og retten til eget billede, især hvis personerne på billederne ikke har givet deres samtykke til offentlig brug.
Regler ved brug af egne billeder

I Datatilsynets vejledning om brug af billeder på nettet m.m. skelnes der ikke mellem situations- og portrætbilleder. Visse billeder kræver dog samtykke.

Uanset om billedet viser tydeligt portrætterede eller flere genkendelige mennesker, skal man bruge sin sunde fornuft og vurdere, hvorvidt billedet er almindeligt og harmløst og ikke udstiller, udnytter eller krænker de personer, der er på billedet. Det gør altså ikke nogen forskel, om personerne på billedet er genkendelige.

Hvis billedet anses som værende almindeligt og harmløst, kan det altså offentliggøres på internettet og sociale medier uden samtykke. Dermed skal klubberne, for at bruge billeder fra trænings- og kampsituationer, holdbilleder, tilskuere m.m., ikke indhente samtykker.

Man skal dog være opmærksom på, at billeder af skader, fra omklædningsrum etc. kræver et samtykke fra de portrætterede personer.

Markedsføring

Når du tager billeder i markedsføringsmæssige sammenhænge, så kræver det et samtykke. Du kan finde skabelon til samtykke erklæring her. Husk at det kræver forældrenes samtykke, når der er tale om børn og unge under 15 år.

Billeder af børn og unge

Der skal stadig udvises særlig beskyttelse, når der er tale om børn og unge under 15 år.

Oplysningspligt

Det er vigtigt, at du altid husker at gøre opmærksom på, at der bliver taget billeder, og hvad billederne skal bruges til.

Sletning

Hvis personen på billedet ikke ønsker, at billedet offentliggøres, eller hvis han eller hun efterfølgende ønsker et billede slettet, skal du fjerne det uden unødigt ophold.

Ansvarsfraskrivelse for brug af billeder og videoer i Hvidovre IF

Hvidovre IF understreger vigtigheden af at overholde gældende regler for databeskyttelse og ophavsret i forbindelse med optagelse, opbevaring og offentliggørelse af billeder og videoer fra klubbens aktiviteter.

Klubben påtager sig intet ansvar for indhold, der deles af medlemmer, forældre, tilskuere eller andre parter, som ikke overholder reglerne i Databeskyttelsesforordningen (GDPR) eller ophavsretsloven. Dette inkluderer, men er ikke begrænset til:

  1. Billeder eller videoer, der offentliggøres uden samtykke fra de involverede personer eller deres værger, hvor dette kræves.
  2. Deling af materiale, der krænker privatlivets fred eller viser personer i private eller følsomme situationer.
  3. Anvendelse af billeder eller videoer i strid med ophavsretten, eksempelvis uden tilladelse fra den, der har produceret materialet.

Hvidovre IF opfordrer alle medlemmer og tilknyttede personer til at udvise ansvarlighed ved brug af billeder og videoer og til at sikre sig, at alt deling af materiale sker i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Ved eventuelle tvivlsspørgsmål anbefales det at kontakte klubben.

Link til DBU side om billeder:

 

Luk