Børnepolitik i Hvidovre IF
Hvidovre IF - Børnepolitik - Børn i alderen 3-12 år
I Hvidovre IF ønsker vi, at vores børn trives og færdes i et trygt miljø, hvor de kan føle sig som en del af et fællesskab. Derfor er det vigtigt for os, at vi har et fælles sæt spilleregler som både spillere, trænere såvel som frivillige og forældre kan følge i bestræbelsen på, at skabe de bedste rammer.
Det er vigtigt, at både børn og voksne har klare rammer at forholde sig til, for det forpligter alle til at arbejde for vores fælles opgave, at sikre et sundt trivselsmiljø, hvor børnene trygt kan dyrke deres idræt og have det sjovt.
DBU's Børnesyn
I Hvidovre IF bestræber vi os på at efterleve DBU's børnesyn, som består at 12 børnerettigheder 10 børneløfter. Børnerettighederne beskriver barnets grundlæggende rettigheder som barn, hvor børneløfter er handlingsanvisende for, hvordan børnetræneren og andre voksne pædagogisk arbejder med børnene i fodboldmæssige sammenhænge. Med DBU's børnesyn sættes fodboldbørnenes behov og udvikling i centrum og skal understøtte at alle børne har lige muligheder for positive oplevelser hver gang de spiller fodbold.
Du kan læse mere om rettighederne og løfterne her:
DBU's børnerettigheder
12 børnerettigheder:
1 Alle børn har ret til fodbold
2 Alle børn har ret til fodbold uden nogen form for diskrimination
3 Alle børn har ret til, at udviklingen sker på deres præmisser
4 Alle børn har ret til, at deres forældre ses som ressourcepersoner
5 Alle børn har ret til et godt børneliv
6 Alle børn har ret til at være en del af noget større
7 Alle børn har ret til at være på dannelsesrejse
8 Alle børn har ret til selv at vælge
9 Alle børn har ret til social sikkerhed
10 Alle børn har ret til børneopdragelse
11 Alle børn har ret til, at der bliver ført periodisk tilsyn af deres trænings- og kampmiljøer
12 Alle børn har ret til, at DBU's 10 børneløfter overholdes
DBU's 10 børneløfter.
10 børneløfter
1 Jeg vil være børnefokuseret
2 Jeg vil arbejde holistisk
3 Jeg vil være inkluderende
4 Jeg vil gøre det sjovt og trygt
5 Jeg vil prioritere kærligheden til fodbold over læring af fodbold
6 Jeg vil have fokus på de grundlæggende færdigheder
7 Jeg vil engagere forældre med anerkendelse
8 Jeg vil planlægge træning med progression
9 Jeg vil bruge forskellige metoder til at opnå læring
10 Jeg vil bruge konkurrence på en udviklende måde
Vi gør opmærksom på, at vi indhenter den lovpligtige børneattest på alle klubbens trænere lige så snart, de er tilknyttet klubben.
Klubbens værdier
RESPEKT- SAMMENHOLD- UDVIKLIG- GLÆDE- PASSION.
Nøgleordene er leg, nysgerrighed, god opførelse, fællesskab, spillerudvikling, kvalitet i træningen og udvikling af trænere. Udvikling er derfor vigtigere end resultaterne
Respekt:
- Vi taler pænt til hinanden og ikke om hinanden
- Vi accepterer ikke mobberi og sladder
- Vi anerkender i både tale og adfærd, det enkelte menneske
- Vi gør hvad vi siger – og siger det vi gør
Sammenhold:
- Vi ønsker at skabe en inkluderende kultur, hvor alle føler sig velkomne, værdsatte og respekteret, uanset baggrund og evner
- Vi ønsker at den enkelte anerkendelses, så de oplever, at deres indsats og bidrag værdsættes i fællesskab
- Vi ønsker at de voksne er positive rollemodeller og er ansvarlig for at skabe et trygt og tillidsfuldt miljø
Udvikling:
- Vi ønsker at bidrage til at udvikle den enkeltes selvværd og glæde ved at spille fodbold i HIF
- Vi tror på at fællesskabet står stærkere end individet
- Vi er modige og ikke bange. Vi er forandringsparate og tror på, at vi altid kan udvikle os som klub
Glæde:
- Alle skal have mulighed for at spille fodbold og have mulighed for at udvikle sig gennem en fodboldfaglig tilgang samt et trygt og tillidsfuld socialt fællesskab
- Vi ønsker at skabe glæde gennem samvær, før, under og efter træning og kampe
- Det skal også være sjovt at spille fodbold i HIF på alle niveauer
Passion:
- Glæde, lyst og begejstring er drivkraften i vores tilgang til at udføre vores opgave med at udvikle hinanden
- Vi udviser synlig interesse i vores adfærd og måden vi udvikler børn og unge
- Vi er åbne og nysgerrige for nye idéer og måden at gøre tingene på
Klubpolitik
Brug af omklædningsrummet.
I Hvidovre IF opfordrer vi til at man bader og omklædningsrumskulturen dyrkes, da dette er med til at styrke fællesskabet. Det er vigtigt for Hvidovre IF, at både børn og voksne skal kunne færdes trygt i omklædningsrummene. Til beskyttelse af trænerne og spillerne må voksne derfor ikke opholde sig på to-mands hånd med spillere i omklædningsrum, og der skal derfor altid være minimum 2 træner/voksne i omklædningsrummet samtidig hvis der er børn der bader.
Trænere og leder bader ALDRIG sammen med børnene, hverken på turer eller efter træning.
Spillersamtaler tilsigtes derfor at finde sted i et offentligt rum. Taktikmøder eller lignede må gerne ske i omklædningsrummet, hvis dette er med hele holdet.
Brug af mobiltelefoner i omklædningsrummet.
Børn har ret til tryghed og til at anvende omklædningsfaciliteter uden bekymringer om kameraer på mobiltelefonerne eller lignende. Derfor må disse IKKE anvendes under omklædning.
Brug af sociale medier
I Hvidovre IF er det tilladt for trænerstaben at anvende Facebook i årgangsgrupper/trænergrupper. Der vil være tale om en lukkede gruppe, hvor der kan kommunikeres mellem træner, forældre, holdleder. Facebook grupperne primære formål er at skabe rum for kommunikation, billeder fra kampe osv. Som ikke er nemt at fortage via DBU kampklar. Der skal ALTID være en positiv tone og respekt til og overfor hinanden, og derfor er dette ikke en platform for diskussioner og holdningstilkendegivelser. Det er alles ansvar at dette bliver overholdt.
Trænerne har ret til fritid og privatliv og skal derfor ikke altid være tilgængelig for forældre og spiller.
Trænere og ledere holder deres kommunikation med spillere/forældre via kampklar og E-mail og telefon og til nøds Messenger. Ikke Snapchat, TikTok og hvad der ellers måtte bruges af sociale platforme.
Har man ikke længere børn som spiller fodbold i Hvidovre IF eller tilknytning som træner/holdleder bedes man på eget initiativ udmelde sig for div. Grupper for holdet og klubben. Hvidovre IF kan til enhver tid udmelde personer som ikke har børn i klubben fra disse grupper.
Kommunikation:
Hvidovre IF’s voksne har ansvar for sprogbruget blandt børn og unge i klubben. Vi taler altid respektfuldt med og om hinanden, og opfordrer andre til at gøre det samme. Hvis tonen ikke er i tråd med klubbens politik, skal det meddeles til børneudviklingstræneren, som vil tage affære.
For at sikre tryghed skal kommunikation, der har betydning for forældrene, altid ske gennem dem først via telefon, sms eller Messenger. Direkte kontakt med børn uden for klubben bør undgås, medmindre der er en aftale med forældrene, f.eks. hvis man er nær ven af familien.
Voksnes sprogbrug og adfærd:
Som voksne er vi rollemodeller for børnene og skal derfor opføre os, som vi ønsker, at de gør over for deres kammerater. Det indebærer at tale ordentligt, være imødekommende og agere ansvarligt, især i nærheden af børn. Børn spejler sig i voksnes handlinger, så det er vigtigt at opføre sig respektfuldt, også i pressede situationer som ved uenigheder eller nederlag.
Sprogbrug mellem børn:
Det er trænerens, lederens eller frivilliges ansvar at sikre en god tone mellem børnene. Hvis der opstår skænderier eller dårlig adfærd, skal det håndteres straks og på en positiv måde. Vigtigheden af et godt fællesskab og holdånd bør fremhæves, så alle børn føler sig som en del af et støttende og hjælpsomt fællesskab.
Retningslinjer for acceptabel fysisk kontakt
Da børn er børn, og nogle børn reagerer forskelligt fra andre, er der også forskellige måder at henvende sig til børnene på som træner. Man må i Hvidovre IF ikke gribe fat i børn, slå eller sparke, uanset hvad barnet har gjort eller sagt. Trænere og ledere må ikke bruge fysisk magt over for børn på nogen måde. Det er tilladt under træning og kamp at give børnene en high five, skulderklap eller lignende, da dette er med til at understrege børnene i, at de gør det godt, og det vil være med til at give dem en følelse af at være god. Man må gerne trøste børn og give et kram i situationer hvor dette er nødvendigt.
Fodbold er en kontaktsport – også for børn – og der kan opstå situationer hvor træner nødvendigvis må adskille børn i verbale eller fysisk konflikt.
Mobning eller mistrivsel.
I Hvidovre IF tager vi mobning og mistrivsel meget seriøst, da vi ønsker, at alle vores børn er glade og trives i klubben. Får vi henvendelser herom eller er vi selv opmærksomme på, at det finder sted, er der flere scenarier som kan komme i spil, alt afhængig efter situationen. For det første er det vigtigt for os at informere forældrene til barnet, som enten mobbes eller mistrives i klubben. Her vil vi tage en snak og drøfte de næste skridt. Drejer det sig om mobning fra en enkelt person, vil denne person samt forældrene hertil også blive kontaktet for et møde. Drejer mobningen sig om større grupper, vil vi indkalde til forældremøde for hele årgangen. Et spillermøde kan også komme på tale. Det er vigtigt at understrege, at proceduren er afhængig af situationen, og hvad barnet og forældrene ønsker. Vi tager i Hvidovre IF som sagt dette meget alvorligt og vil sørger for at mobningen stoppes så alle kan trives i klubben. Spillere med en ødelæggende adfærd kan i yderste konsekvens blive udelukket for hold eller klubben.
Bliver dit barn mobbet, har du set eller hørt om mobning blandt andre børn eller har du erfaret mistrivsel hos et barn, så kontakt venligst Børneudviklingstræner Morten eller Jack
Seksuelle krænkelser
Ved mistanke eller henvendelse om seksuelle krænkelser
Henvendelser eller mistanke om seksuel krænkelse vil blive drøftet i klubbens bestyrelse samt med de involverede parter. Først og fremmest forældrene til det barn, der føler sig krænket. I Hvidovre IF er dette en meget alvorlig ting, og det er derfor vigtigt, at vi undersøger sagerne til bunds. Vi vil i klubben derfor altid alliere os med vores klubrådgiver hos DBU, samt med DIF, som har personer, der arbejder med dette til dagligt.
Børnetræning
I Hvidovre IF forsøger vi at skabe de bedste mulige rammer for at børnene udvikler deres evner som fodboldspillere. Undersøgelser viser at noget af det allervigtigste for børn, der går til fodbold er to ting
1. At have det sjovt
2. At blive bedre hele tiden.
En af måderne at sikre, at børnene udvikler deres fodboldevner, er at praktisere træningen efter 25-50-25 modellen. Hvor spillerne matches med spillere de er bedre end i 25% af tiden, spillere de er jævnbyrdige med i 50% af tiden og spillere som er bedre end spilleren i 25% af tiden. Spillerne – forældrene – skal vide at der ikke sker en egentlig udvælgelse (selektion) af spillere til faste 1. og 2. hold i børnefodbold. Spillerne får ofte lov at være i samme gruppe som deres kammerater til træning og stævner, men oplever selvfølgelig at holdinddelingen er flexibel fra gang til gang for at sikre den optimale udvikling for alle spillere i truppen. Det er vigtigt at man som træner og forældre IKKE italesætter det for børnene. For eksempel kan det ofte være en fordel at inddele spillerne efter deres aktuelle niveau.
Et andet princip vi i Hvidovre IF praktiserer på alle hold, er at børnene skal prøve alle pladser på banen. Ved ikke at have specialisering før efter u12 får børnene en indsigt i spillet bagfra (som forsvar), fra siden (som kant), kaos (som midt), og forfra (som angriber)
Træningsmetoderne er med afsæt i årgangsbestemte træningsprogrammer, der er udarbejdet af F.C. København fra FCK.better-coaching.dk, og som stimulerer børnenes læring og udvikling i de forskellige aldersgrupper.
I Hvidovre IF bestræber vi os på at lave selvstændige årgange fra U5 til U12, dog med et ugentligt tilbud hvor to årgange sammen dyrker det vi kalder extra træning, for at danne fællesskaber, relationer og udviklingszoner med fokus på aldersrelateret træning og relativ alderseffekt på tværs af årgange.
I Hvidovre IF vægter vi udvikling frem for resultater. Vi har som mål at skabe et trygt og anerkendende kampmiljø, hvor vi følger DBUs anbefaling om lige meget spilletid til alle. Spillerne udtages derudover til de DBU-kampe, hvor matchingen passer til deres niveau, med hensyntagen til deres individuelle udviklingszoner, fordi vi tilstræber at spillerne opnår mange boldberøringer og succesoplevelser
BESKRIVELSE AF TRÆNERROLLERNE
I Hvidovre IF skal alle trænere arbejde ud fra klubbens værdier og principper. Det er særligt vigtigt, at vi forstår, hvad rollen som træner indebærer og samt forstår at træne med barnet i centrum. I Hvidovre IF arbejder vi med følgende trænerroller
• Cheftræneren/årgangs træner planlægger træning og styrer træningen, har det sidste ord på holdet (bestemmer) og samarbejder med børneudviklings træner for at sikre den bedste træning for børnene
• Assistenttræner/forældretræner hjælper cheftræneren med at afvikle træningen og kampe
• Holdleder har den administrative opgave på holdet samt at tage dialogen med forældre og træner som et slags bindeled mellem disse to, plus holdleder kan hjælpe med at finde kampe/stævner
• Ung træner er spiller i klubben der får løn for at hjælpe på div hold i forskellige segmenter.
Vi tilstræber at forældretræner træner 2 gange om ugen (2 ud af 3 aktiviteter om ugen)
FORÆLDRE
Som forældre i Hvidovre IF er det vigtigt at anerkende at trænerne er ansvarlige for både træning og kamp, herunder spilletid for de enkelte drenge og piger. Her arbejder vi med DBU’s principper for god børnefodbold, så alle der er med til kamp tilbydes at have lige meget spilletid. Bemærk at I som forældre ikke nødvendigvis kender det fokus som træner og børn har aftalt til en kamp, så det er uhensigtsmæssigt, hvis I prøver at instruere jeres børn eller andres børn fra sidelinjen.
For at skabe så meget ro omkring både træner og børn, er det vigtigt at forældre placerer sig på den modsatte sidelinje af træneren og indskiftning, samt indskrænker eventuelle kommentarer til udelukkende at være ros a la ”godt kæmpet”, ”godt spillet” osv. Ligegyldigt hvor fristende det kan være, skal forældre ikke prøve at fortælle en spiller med bolden, hvad han/hun skal gøre. De skal lære at tænke og tage gode beslutninger selv
De 10 forældrebud
Mød op til træning – dit barn sætter pris på det
Forhold dig i ro på sidelinjen – lad børnene spille
Ophold dig kun langs den ene sidelinje – og i god afstand til træner og spiller
Respekter trænerens beslutninger – vær positiv og støttende
Respekter dommerens beslutninger – se på dommeren som en vejleder
Skab god stemning ved kampene
Spørg om kampen var spændene og sjov – ikke om resultatet
Sørg for rigtigt og fornuftigt udstyr – overdriv ikke
Bak op om holdets og klubbens arbejde – din indsats bliver værdsat, ikke mindst af dit barn
Husk på, at det er dit barn som spiller fodbold – ikke dig!
Hvis nogen erfarer at der bliver handlet i uoverensstemmelse med nogle af politikkerne, så skal man kontakte Børneudviklingstræner Morten (duckert@hif.dk) eller Jack (risbjerg@hif.dk) eller Bestyrelsen Luise (warming@hif.dk) eller Joen (koppel@hif.dk)